Egyesületek, alapítványok létesítő okirat módosítása. Határidő: 2016.03.15.

Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépése a civil szervezetek életében is változásokat hoz. A már működő egyesületek és alapítványok a Ptk. hatálybalépése utáni első létesítőokirat-módosítással egyidejűleg, de legkésőbb 2016. március 15-étől kötelesek az új Ptk. rendelkezéseivel összhangban álló továbbműködéséről dönteni, és az erről szóló döntéshozó szervi határozatot a nyilvántartó bírósághoz benyújtani.

Ez után a szervezet létesítő okirata nem tartalmazhat a Ptk. rendelkezéseivel összhangban nem álló rendelkezést. Nem kell módosítani az alapszabályt abból az okból, hogy az tartalmazza az egyesület alapító tagjainak nevét, és azok lakóhelyét vagy székhelyét, valamint azért, mert abban olyan hivatkozások, utalások és elnevezések szerepelnek, amelyek a Ptk. és a létesítő okirat tartalmát érintő más törvény rendelkezéseinek már nem felelnek meg. Ha azonban a létesítő okirat egyéb okból módosul, a szervezet az ilyen változásokat is köteles azon átvezetni.

A törvény nem helyezi hatályon kívül a 2011. évi CLXXV. törvényt az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról, így ennek rendelkezései továbbra is alkalmazandóak elsősorban a megszűnés, törvényességi felügyelet, közhasznúság, adománygyűjtés és más kérdésekben.