Kötelező létesítő okirat módosítás a korlátolt felelősségű társaságoknak, részvénytársaságoknak és civil szervezeteknek 2016. 03. 15-ig

A kötelező módosítás indoka az új polgári törvénykönyv (új Ptk.) 2014. március 15. napján történt hatálybalépése. Az új Ptk-ra tekintettel a gazdasági társaságok és civil szervezetek kötelesek a létesítő okiratukat az új Ptk-val összhangba hozni. Ezen kötelezettség teljesítésére a korlátolt felelősségű társaságok, részvénytársaságok és civil szervezetek esetében két éves átmeneti időt biztosított a jogalkotó. Korlátolt felelősségű társaságok és civil szervezetek esetén a határidő 2016. március 15. napján jár le!

A kötelező módosítás indoka az új polgári törvénykönyv (új Ptk.) 2014. március 15. napján történt hatálybalépése. Az új Ptk-ra tekintettel a gazdasági társaságok és civil szervezetek kötelesek a létesítő okiratukat az új Ptk-val összhangba hozni. Ezen kötelezettség teljesítésére a korlátolt felelősségű társaságok, részvénytársaságok és civil szervezetek esetében két éves átmeneti időt biztosított a jogalkotó.

Korlátolt felelősségű társaságok és civil szervezetek esetén a határidő 2016. március 15. napján jár le!

Az új Ptk. hatálybalépését, azaz 2014. március 15. napját megelőzően a cégjegyzékbe bejegyzett, korlátolt felelősségű társaság, amelynek törzstőkéje nem éri el a 3.000.000,- Ft-ot, legkésőbb 2016. március 15. napjáig köteles a törzstőkéjét 3.000.000,- Ft-ra felemelni, továbbá a létesítő okiratát köteles a Ptk. rendelkezéseivel összhangba hozni. Ez minden esetben társasági szerződés módosítást von maga után.

A korlátolt felelősségű társaság a törzstőkéjét megemelheti pénzbeli hozzájárulással, apporttal, vagy az eredménytartalék terhére.
Amennyiben a korlátolt felelősségű társaság a törzstőke-emelést pénzbeli hozzájárulás szolgáltatásával határozza el, úgy annak tényleges rendelkezésre bocsátására további határidőt szabhat a társaság tagjai számára, de természetesen a törzstőke-emelés összegét egy összegben is befizetheti a társaság részére (ez történhet bankszámlára történő befizetéssel illetve házipénztárba történő befizetéssel).

Az eredménytartalék terhére történő törzstőke emelés esetén 6 hónapnál nem régebbi (adott esetben közbenső) mérlegre van szükség, amelyet éppúgy közzé kell tenni, mint az éves beszámolót. Amennyiben az éves beszámoló elkészül 2016. március 15-ig, úgy természetesen az is felhasználható.


1. Mennyibe kerül ez a kötelező módosítás a gazdasági társaságoknak illetve civil szervezeteknek?

Illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet a bírósághoz benyújtani a változásbejegyzési kérelmet, amennyiben az kizárólag a tőkeemelésről és az új Ptk. szerinti továbbműködésről és a létesítő okirat új Ptk.-val való összhangba hozásáról szóló döntést tartalmaz. Így az említett esetben a gazdasági társaságoknak illetve civil szervezeteknek kizárólag az ügyvédi költségeket kell megfizetniük a kötelező cégmódosítással kapcsolatban. Amennyiben a kötelező módosításokon kívül egyéb változást is be kell jelenteni a bírósághoz, úgy az általános szabályok szerinti illetéket és közzétételi költségtérítést kell megfizetni (gazdasági társaságok illetéke 15 ezer forinttól 50 ezer forintig, közzétételi költségtérítés 3 ezer forint, civil szervezetek ez esetben is illetékmentesek).

2. Elektronikus kézbesítési cím bejelentése
Az új Ptk. hatálybalépésével egyidejűleg a jogalkotó szintén kötelezően előírta a gazdasági társaságok számára, hogy létesítő okiratuk első változása alkalmával jelentsék be a cégbíróságra az elektronikus kézbesítési címüket. Az elektronikus kézbesítési címek azt hivatottak szolgálni, hogy a hivatalos iratokat a cégbíróságok a társaság részére elektronikusan tudják megküldeni (bár hozzátesszük, hogy jelenleg bármilyen, elektronikus aláírás nélküli e-mail cím is bejelenthető, így nem teljesen egyértelmű, hogy hogyan is valósulhatna meg az elektronikus kézbesítés megfelelő hitelesítés nélkül). Mindenesetre ne felejtsünk el egy tetszőleges e-mail címet elektronikus kézbesítési címként megadni. Az elektronikus kézbesítési címek bejelentése, ha arra az új Ptk. rendelkezéseivel összhangban álló továbbműködésről szóló döntéssel és a szükség szerinti létesítő okirat módosítással egyidejűleg kerül sor, úgy szintén közzétételi költségtérítés- és illetékmentes.

3. A kötelezettségek elmulasztásának szankciója: pénzbírság
A törvény rendelkezései szerint azon gazdasági társaságot, amely a létesítő okirat új Ptk.-val való összhangba hozásáról, illetve az új Ptk. szerinti továbbműködéséről az átmeneti idő lejártáig nem határoz, a cégbíróság a bejelentési kötelezettség késedelme miatt komoly pénzbírsággal sújtja.

Amennyiben a kötelező cégmódosítás lebonyolításában ügyvédi irodánk segítségét kívánja igénybe venni, keressen bátran.